Ing. Hana Pávková Málková
Lednici lze považovat za jeden z velmi důležitých vynálezů, bez kterého už se v dnešní době obejde málokterá domácnost. Lednice nám umožňuje uchovávat potraviny čerstvé a výrazně prodloužit jejich trvanlivost.
Za zkázu potravin mohou ve velké míře především mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky a plísně. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a rozmnožování potřebují optimální podmínky. Jednou z podmínek je i teplota, kde hraje důležitou roli právě lednice. Nízká teplota v lednici neumožňuje mikrobům rychlé množení a tím zaručíme potravinám delší trvanlivost.
Každému mikrobiálnímu druhu vyhovuje jiná teplota. Stejně tak jako Eskymák je na tom jinak nežli Keňan, i v říši mikroorganismů existují takoví "Eskymáci", kteří jsou aktivní při nižší teplotě, která panuje právě v lednici. Pro většinu druhů je však tato teplota natolik nepříznivá, že jim v rozmnožování brání a potraviny nám tak rychle nezkazí.
Nízká teplota sama o sobě však naše potraviny nezachrání a je třeba dbát jistých zásad.
Osmero rad, jak správně skladovat potraviny v lednici
1. Mějte pod kontrolou své zásoby a zabraňte zbytečnému plýtvání
Vytvořte si systém, jak potraviny v lednici uchovávat - starší potraviny dávejte v polici dopředu, nově koupené potraviny s delší trvanlivostí umístěte do zadních řad.
Víte, že v EU se nesní a vyhodí 263 milionů tun masa a 29 milionů tun mléčných produktů ročně? Největšími „plýtvači“ jsou přímo spotřebitelé, jejichž podíl na vyhozených potravinách činí 53 %! Neplýtvejte potravinami ani svými penězi a mějte přehled o svých zásobách (nejen v lednici). (Pozn. Zdroj číselných údajů: web Zachraň jídlo.)
2. Zabraňte mikrobiální kontaminaci
Dle státního zdravotního ústavu bylo v roce 2017 evidováno více než 36 000 otrav a infekcí z potravin. K tomu je ještě potřeba připočíst případy, kdy se střevní onemocnění obejdou bez návštěvy lékaře a nejsou proto evidovány, reálné číslo tedy bude ještě mnohonásobně vyšší.
Problém ale často nebývá ani tak v samotných potravinách, které zakoupíme v obchodě, ale v tom, jak s potravinami následně zacházíme.
Potraviny nevhodně skladované či špatně upravené nám mohou způsobit celou řadu zdravotních komplikací. A kromě toho se také rychleji kazí a končí pak zbytečně v koši.
Neskladujte syrové maso, ryby a drůbež v těsné blízkosti ovoce, zeleniny, hotového jídla a dalších potravin určených ke konzumaci bez tepelné úpravy! Syrové maso je domovem pro spoustu mikrobů, jež mohou způsobovat i různá onemocnění.
Syrové maso skladujte v obalu tak, aby svou šťávou nekontaminovalo jiné potraviny a ukládejte ho v nejchladnější části lednice. Samozřejmě nezapomínejte ani na nutnou hygienu při manipulaci se syrovým masem a po práci řádně omyjte své ruce, nádobí i pracovní plochu.
3. Pokud potravinu otevřete, zkonzumujte ji co nejdříve
Otevřením potravinu zpřístupníte mikroorganismům a ty se tak mohou v potravině pomnožit a rychleji ji zkazit.
Nenechávejte potraviny v lednici otevřené a nezakryté. Potraviny osychají, přejímají pachy z ostatních potravin v lednici a nebývají pak příliš chutné. A také v lednici „poletují“ mikroby čekající přesně na tuhle příležitost. V otevřených potravinách se hezky zabydlí a pomnoží.
Využívejte různých boxů, krabiček, sáčků nebo potravinové folie.
4. Pozor na zlozvyky
Pijete mléko či džus přímo z lahve, jíte potraviny lžičkou přímo z obalu či je nakousnete a vrátíte zpět do lednice?
Všechny tyto zlozvyky vedou k tomu, že se do potravin z našich slin dostává spousta mikrobů, které potraviny rychleji kazí.
- Nepijte přímo z lahve či krabice, vždy si odlijte do sklenice.
- Olíznutou lžičku nevracejte do původního obalu (například u jogurtů, džemů), ale odeberte si do misky či jiného nádobí.
- Nenamáčejte hranolky, maso či cokoli jiného přímo do hořčice, tatarky nebo dressingu, ale nandejte si čistou lžičkou na talíř.
- Neukousávejte potraviny (např. sýr, klobásu apod.), ale vždy si odkrojte čistým nožem.
- Neolizujte nic, co budete vracet do lednice (např. uzávěr kečupu, šlehačka ve spreji apod.), k otření použijte papírový ubrousek.
- Nenechávejte potraviny zbytečně dlouhou dobu v teple a otevřené, po použití je co nejdříve vraťte do lednice.
5. Lednici zbytečně nepřeplňujte
V lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny nejsou dostatečně ochlazovány a opět se mohou rychleji kazit.
Nedávejte proto do lednice potraviny, které tam nepatří a jen zabírají místo (např. neotevřené konzervy, neotevřené UHT mléko, čokoláda, pečivo apod.)
Lednici ale nepřecpávejte ani potravinami, které do ní patří. Před nákupem se do lednice vždy podívejte, abyste zjistili, jaké „poklady“ v ní máte a nepodléhejte reklamním akcím, jež váš nutí k velkým nákupům (a velkému vyhazování).
6. Udržujte v lednici správnou teplotu
V lednici byste měli udržovat teplotu do 5 °C. Lednici otevírejte na co nejkratší dobu, zbytečně si v lednici nevětrejte a nevhánějte do ní teplý vzduch.
7. Nedávejte do lednice horké jídlo, nechte ho nejdříve vychladnout
Samotnému jídlu to neuškodí, můžete však zvýšit teplotu v celé lednici a způsobit zkázu ostatních potravin, jídlo proto nejprve nechte vychladnout.
8. Udržujte lednici v čistotě
Pravidelně, například 2x měsíčně, lednici vymyjte vodou s octem. Octová voda působí antimikrobiálně a neutralizuje i případné pachy z lednice.
Kdy naposledy jste lednici pořádně vyčistili? Pokud už to je nějaká doba, tak se pusťte do úklidu :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.